Siden er sist oppdatert: 23.12.16

Lørdag 3. desember kl 11, Ski Historielag inntar Ski middelalderkirke, Alle er velkommen

Benytt denne muligheten til å bli kjent med din lokalhistorie omkring Kontra og Ski middeladerkirke.

Lokalhistoriker Birger Fossum, oppvokst i Ski og tidligere sogneprest i Trøgstad, kåserer og guider oss gjennom lokalhistorien 

Litt om konteksten - lokalhistorien omkring Kontra og Ski middelalderkirke

Antakelig var det her opprinnelig en trekirke, men før det igjen trolig en samlingsplass i førkristen tide som møtested, med ritualer og konkurranser. Gravhaugene ligger tett på raet og omkranser dette historiske kirkebygget fra førmiddelalderen. Den gang messet presten på latin, folk kunne ikke lese, det var jordgulv, oljelamper, lysglugger og ingen sittebenker slik vi kjenner det i dag, kun sittebenker langs veggene for gamle.  Nærmest vegg-i-vegg med kirken etter hvert skjenkested, ølbrygging var påbudt på gårder med noe størrelser, i nyere tid var også spritproduksjon lovlig – nærmest ønsket som lokalindustri. I hele tatt beskrives området ved Kontra og i kirkens umiddelbare nærhet som et sted med villskap, drukkenskap og umoral. Senere kom behovet for at allmuen kunne lese – slik at menigheten var i stand til å lese salmeversene.

Dette må du ikke gå glipp av!

Lørdag fortsetter vi vår lokalhistorie fra medlemsmøtet 29. nov. der bonden på Rullestad, Christian Sundby, kåserte om Rullestad – en gårdshistorie utenom det vanlige, og som strekker seg langt tilbake gjennom middelalderen med svartedauen til vikingtiden. Christians kåseri viste en ufattelig mengde interessant lokalhistoriske fasetter i dette bygdesamfunnet vårt, og han har gjort en formidabel jobb med å samle og tilrettelegge alt dette stoffet.

Det er spesielt interessant å fortsette med Ski middelalderkirke og dens omgivelser som var et lokalt maktsenter ved siden av Rullestad, men også ned til enkeltsliterne som oppebar selve livsgrunnlaget for livet i middelalder frem til nyere tid.

Selvfølgelig blir det sikringskost og "skjenking" av kaffe (kr 40).

Bokpakke 2016 til medlemmer.

Lørdag har vi også med bokpakken (gratis) for 2016 til medlemmer som ikke allerede har hentet + salg av ekstra eksemplarer av kalender 2017, Follominne 2016 og Terje Schous flotte og interessante bygdebok i to bind. Vi har også igjen noen eksemplarer for salg av Motstand og matauk da krigen kom til Kråkstad og Ski.

Førstkommende torsdag, fredag, lørdag og søndag fra ca kl 12 – til 16 i Ski storsenter,  salgsstand og utdeling til medlemmer.  

Ustvedthuset på Waldemarhøy – tirsdag  6. og 13. desember kl 11 – 16 kontoret er åpent, kaffe m.m. Utlevering av bokpakken og salg.

Norli bokhandel i Ski storsenter selger lokalhistorisk kalender 2017, årboken Follominne 2016, Bygdeboken og Motstand og matauk.

Til sist. Bildet over av kirken i vinterstemning er tatt av Marit Vullum for en del år tilbake.

 

Året 2016 ebber ut – og velkommen til årets siste medlemsmøte i Ski Historielag                         Tirsdag 29. november kl 19 i Ski bibliotek.

    Kveldens program: 1: Utdeling av årets bokpakke.    2: Filmkavalkade 2016. 3: Rullestad gård.

Gårdbruker Christian Sundby vil guide oss i historien til dette flotte gårdsbruket i Ski. Rullestad har sine stolte aner tilbake til middelalderen.

 Historien sitter i veggene; var det i finstua her jernbanen til Ski ble avtalt? Prestegård,

Glimt fra praktgården Rullestad enkesete og maktsenter. Dette blir garantert interessant – med lokalhistorie på sitt beste. Christian har i en årrekke vært medlem i historielagets styre, han har hatt ledelsen i og deltatt i flere utvalg og medforfatter i Motstand og matauk.

Filmkavalkade 2016 - historielagets komité for foto og film har satt sammen en flott kavalkade for 2016. Vi får tilbakeblikk på hendelser så langt i år.

Komiteen teller hele 7 deltakere med foto-interesse på forskjellige områder. Komiteens leder Grunde Vale forteller at det fortsatt er plasser ledig for fotointeresserte rundt bordet. Den viktigste kvalifikasjonen til og delta er: interesse.

Ja, selvfølgelig blir det pause med sikringskost – fersk Dagbokringle og kaffe. Kr 40.

Kanskje årets viktigste – utdeling av årets bokpakke 2016!

  • Kalenderkomiteens "lokalhistorisk kalender 2017"
  • Follominne årbok 2016
  • Bygdebok i 2 bind av Terje Schou.

Bokpakken er gratis, dvs den er bygget inn i årskontingenten for inneværende år 2016.

VIKTIG: Det er fint om du kan komme på medlemsmøtet og hente din bokpakke, det vil lette styrets arbeide og kostnader med distribusjon. Du kan også hente årets bokpakke på historielagets kontor i Ustvedthuset – Waldemarhøy de 2 første tirsdagene 6. og 13. i desember fra kl 11 til kl 17.

Bygdeboken og presentasjon av forfatteren Terje Schou.

Terje har tidligere vært styremedlem i historielaget og han har forfattet og vært redaktør for flere bygdebøker, 2 større kildeverk og medarbeider for Gamle norske kart. Han er født i 1943 og utdannet lektor og cand.philol med historie som hovedfag. Han var vitenskapelig assistent ved Norsk lokalhistorisk institutt 1972–1978. Deltatt på arkeologiske utgravninger i 1960-årene for Universitetets Oldsaksamling. Flere vil også kjenne ham som lektor ved Ås videregårende skole.

Bygdeboken var et bestillingsverk av Ski kommune i 1980-årene, og historielaget har nå overtatt kommunens beholdning. Vi vil dele ut dette praktverket til våre medlemmer. Det er trolig flere som allerede kanskje har disse 2 flotte lese- og oppslagsverkene av Terje, men ett ekstra eksemplar er en fin julegave.

Medlemspris for ekstraeksemplarer til salgs i historielaget:

 

Fin julegave til nabo og venner som har alt: 

Kalender 2017 kr 100.    Follominne 2016 kr 150.   Bygdebok kr 0.

Motstand og matauk Kråkstad og Ski 1940–47 kr 150.

Salgssteder til publikum:

Norli bokhandel i Ski storsenter og Ski bibliotek.

Norli selger: Kalender 2017. Follominne 2016.  Bygdebok 2 bind. Motstand og matauk.

Ski biblioteket selger: kalender 2017 og Follominne 2016.

Priser: Kalender 2017 kr 100. Follominne 2016 kr 250. Bygdebok 2 bind kr 300. Motstand og matauk kr 300.

(Det er ikke medlemsrabatt hos Norli og biblioteket).

Flere gode venner av historielaget – forretninger i kommunen - selger kalender 2017.

Vi sees tirsdag 29. november kl 19 i Ski bibliotek.

Allerede fra kl 18.30 kan du få din bokpakke!

 

Her kommer 3 beskjeder:

1:  Hafslund Hovedgård / Borgarsyssel museum kr 130.

Viktig endring, prisen for deltakelse til Hafslund og lunsj på Borgersyssel museum lørdag førstkommende 12. november skal være kr 130,- (ikke ca 250). (kr 80 for lunsj + del av omvisningskostnader).  Husk påmelding til Martin telefon 918 43 185 innen torsdag.

2: Stortinget

Gunvor ga oss for noen uker tilbake en meget interessant omvisning på Stortinget og vi fikk innsyn i Stortingets prosesser og det hele ble avsluttet med sjokoladekake og kaffe. En fullkommen aften! Hilsen fra Gunvor og med henvisning til nettside som gir mer opplysninger om denne vår viktigste pant på demokratiet. (www.stortinget.no) http://intranett-prod.stortinget.no/Aktuelt-og-kunnskap/Aktuelt-om-stortingsbygningens-historie/Stortingsbygningen-under-andre-verdenskrig/
(Gunvor er medlem i historielaget).

3: Bokpakke på medlemsmøte 29. november blir på Ski bibliotek.

Årets bokpakke til utdeling på medlemsmøtet blir: lokalhistorisk kalender 2017, årboken Follominne 2016 og 2 bind bygdebok av Terje Schou. Bokpakken er ”gratis” – den henger på medlemskontingenten for 2016.  Denne bokpakken er fullspekket med interessant lesning. Du kan selvfølgelig på medlemsmøtet også kjøpe ekstraeksemplarer – en fin gave til nabo og venner som ellers ”har alt”. Er du usikker på kontingenten, ring gjerne Eivind på telefon: 957 27 753 eller e-post: eivib2@online.no

 

Bli med på årets siste opplevelsestur  lørdag 12. november.

Vi skal på innendørs omvisning i ærverdige Hafslund hovedgård.

Deretter til omvisning, kåseri og lunsj i Borgarsyssel museum.

 Vi har tidligere besøkt Hafslund hovedgård, men kun på utendørs omvisning i dette praktfulle herskapelige anlegget fra en svunnen tid – nå skal vi tilbake til 1700-1800-tallet den gang herskap og tjenere var noe helt annet enn i dag. Hovedgården ligger fornemt tilbaketrukket mellom høye lindetrær og får stor oppmerksomhet fra veifarende. NRK viste i 2001stedet med et besøk av Toppen Bech, men nå er det altså vår tur til å tre over dørterskelen.

 

Programskisse:

Kl  09:30  fra Ski, p-plassen  i Kirkeveien ved Waldemarhøy.

Kl  11:00  Omvisning Hafslund, innendørs

Kl  12:15  Lunsj Borgarsyssel museum.

Kl  13:00  Kåseri,  ca  Carl-Einar Kure, Sarpsborgs historie.

Kl  13.45  Omvisning i museet, innendørs.

 Påmelding

Påmelding senest torsdag 10. november til Martin på telefon 918 43 185.

Deltakerkostnad:

Pris enkel lunsj + adgang/omvisning ca kr 250. Historielaget tar kostnadene på faktura og kommer tilbake med betaling slik at vi slipper dette under selve besøket.

Planen er også at vi skal besøke det hemmelige krigshovedkartere til tyskerne som ligger skjult i museets område.

 

Dessverre – kommende medlemsmøte tirsdag 1. november i Ski bibliotek er
AVLYST
Georg har brukket foten og må holde seg helt i ro.

 

Invitasjon til historielagets medlemmer

Vi besøker Stortinget (som er 150 år i år) tirsdag 4. oktober på ettermiddagen

stortingsrepresentant fra Ski Gunvor Eldegaard møter oss ved Stortinget, og hun gir oss en guidet omvisning i denne ærverdige bygningen, selve pantet på demokratiet her til lands. Gunvor er medlem i Ski Historielag.

PÅMELDING ! På grunn av rutiner for besøkende i Stortinget er det avgjørende nødvendig med forhåndspåmelding. Påmelding til telefon 928 40 244, ring eller send  gjerne en tekstmelding. Detaljer om tidspunkt – tilbakemelding med sted og tid fredag / lørdag.

 

Ski Historielag – medlemmer og historieinteresserte Litt om programmet fremover:

Kultursti,  Kråkstad lørdag 8. oktober 2016 fra kl 12.

Kulturstikomiteen inviterer til tur med innlagt dugnad, kaffe og sikringskost.

Vi møtes ved Kråkstad kirke kl 12 og rusler kulturstien frem til Prestegårdskogen, ca 3 km.

Vi kan glede oss over at Prestegårdskogen er ryddet, dvs ikke lenger skog, men åpent lende. De ærverdige gravhaugene og den flotte steinringen ligger og bader i sol men delvis dekket av kvist. Formålet med turen er foruten det historiske: å rydde en del av området for kvist slik at dette flotte historiske minnesmerket trer frem. Ta med hansker og sitteunderlag. Sol og godt vær er bestilt….

Hilsen Kulturstikomiteen

Dessverre – kommende medlemsmøte tirsdag 1. november i Ski bibliotek er
AVLYST
Georg har brukket foten og må holde seg helt i ro.

 Medlemsmøte 1. november 2016 i Ski bibliotek kl 19 kl

Georg Stub – vår tidligere ordfører gir oss et tilbakeblikk på hendelser og folk han traff i lokalpolitikken i kommunen vår.

Georg er medlem i historielaget

Dette blir lokal- historie vi ikke kan gå glipp av!

 

 Velkommen til åpent medlemsmøte fredag 23. september kl 11 i Ski Kino

Vi starter kl 11 -- med kaffe og sikringskost

Innimellom om vårt lokalmiljø under krigsårene Kl 12 - journalist og forfatter Alf R. Jacobsen vil guide oss om de dramatiske hendelser i aprildagene i 1940 og kongens avgjørende NEI til den tyske sendemannen.

Deretter viser vi den kritikerroste filmen ”Kongens Nei”   

OBS: Avgift kr 90 (kinobillett) Dette kan du bare ikke gå glipp av!

 

  Årets kulturminnedag er laaang, den strekker seg fra og med søndag 28. august til og med søndag 11. september.

1: Søndag 28. august ”åpning” i Bøndenes Hus i Ski (Fra sentrum i Ski: Opsandveien inn til høyre etter Ski middelalderkirke, og en av de første bygningene på høyre side, se stort skilt).

2: Fra mandag 29. august flyttes utstillingen til Ski Kunstforenings galleri i Ski Rådhus og blir stående her til og med søndag 11. september. Det betyr at du har anledning til å besøke flere ganger, kikke på mønstre, farger og ideer.

Kulturminnedagen i år 2016 er i samarbeide med Ski Kunstforening, Ski Bygdekvinnelag og vi – Ski Historielag. I fjor var vårt  tema ølbrygging og hjemmebrent som kulturbærer, nå i år noe annet.

For en tid tilbake gikk det ut invitasjon til våre medlemmer:  finn frem gamle strikkede ting…. Tilslutningen har vært overveldende, og takk til alle som har bidratt med kofter, jakker, votter, barnetøy, brudekjole, kjoler, gensere, kunstferdige grytekluter og mye mer i utallige flotte mønstre, gode fargevalg  og mange fine teknikker!

Fortsatt er vi sikre på at det ligger flere gjemte skatter som du kanskje har med deg når du besøker utstillingen.

PROGRAM

ÅPNING: Søndag 28. august på Bøndenes hus i Ski under ”bondens dag” kl 11 – 16.

Vi får se bredden i strikketradisjonene her i bygda. Utstillingen åpnes av ordfører eller vara ved 12 tiden.

Håndstrikkingen spenner fra enkle til kompliserte og kreativedesign og metoder og vi får også et inntrykk av kreativitetsmulighetene via bruk av håndstrikkeapparat. Flere av de mange bidragsyterne, strikkere og utstillingskomiteen vil være tilstede og slår gjerne av en prat om dette urgamle tradisjonshåndverket vi er stolte av.

Tirsdag 30. august, i Rådhusets vestibyle, kl 18.30 (Ski Kunstforenings galleri) til et levende kåseri:

Vi møter med Kari Hestnes og Per Svendsen.

Forfatter og desesigner Kari Hestnes guider oss gjennom hennes mange bøker. Bøker som har gledet sitt publikum om garn, fargeglede, kreative strikkemønstre og teknikker. Hun har bøker med for salg og signering.

Det er Kari og Per som ligger bak det kjente garnet ”Du store Alpakka” og som har sitt opphav i Peru. Kari og Per har etablert og driver skole for lokale barn i fjellheimen. Dette vil de helt sikkert komme inn på under kvelden. Det blir selvfølgelig anledning til å snakke med begge.                                       Kaffe og kringle i pausen (kr 40).

Tirsdag  1. september, , i Rådhusets vestibyle, kl 18.30 (Ski Kunstforenings galleri) til et spennende kåseri:

Kunstner og husflidskonsulent Kristine Fornes tar oss gjennom temaet fra sau til garn, hun spinner, strikker og forklarer.

Fornes har en stor kunstproduksjon bak seg, og er til daglig også konsulent for Norges Husflidslag. Hun har stilt ut verker på Høstutstillingen i Oslo.

Hun har sin utdannelse fra Kunsthøgskolen i Bergen med hovedfag tekstil, Kunsthøgskolen i Oslo, Statens Kunstakademi – grafikk, Kunstformidling for barn og unge – Universitetet i Tromsø. Kristine er jurymedlem til Høstutstillingen i Oslo. Dette blir en interessant kveld.                         Kringle og kaffe (kr40).

Torsdag 8. september, , i Rådhusets vestibyle, kl 18.30 (Ski Kunstforenings galleri) hemmeligheten med redesign: rosemaler, strikker, designer, redesigner Vivian Grieg Teisner

Vivian Guider oss i det spennede temaet redesign bl.a. med bruk av strikkede ting. Hun har bak seg en masteravhandling i tradisjonskunst – ornamentikk og arkitektur / rosemaling. Hun er foreleser ved Høgskolen i Telemark på fagfeltet rosemaling. Hun har dekorert et bord som står i statens representasjonsbolig / statsministerens bolig, og bordet ble utlånt til en stor utstilling om rosemaling på Notodden i 2015.

Vivian representerer nyskapning innen rosemaling noe som kommer klart til utrykk når hun leker seg og gjør redesign og strikking til en kunstart. Dette er spennende nyskapningsarbeide. Akkurat nå har Vivian vært dommer i rosemaling på Dyrskuet i Seljord.

Kanskje du har ting liggende du egentlig ønsker å gjøre noe med – og omforme det til ”ny drakt”  her er det virkelig muligheter for ideer og løsninger.      Kringle og kaffe kr 40.

HJELP TIL VAKT: For utstillingen i rådhuset har vi behov for hjelp til vakt noen timer, kan du hjelpe? Ring Randi telefon 909 26 029 eller Annemor 926 31 367.

Høstens neste programposter i historielaget finner vi plass til her:

4. oktober 2016:

Stortinget 150 år i år, og stortingsrepresentant Gunvor Eldegaard (medlem) inviterer oss til omvisning tirsdag 4. oktober på ettermiddagen. Hun møter oss ved Stortinget og gir oss en guidet omvisning i denne ærverdige bygningen, selve pantet på demokratiet her til lands. Vi får bl.a. høre fra trontaledebatten på galleriet.

Påmelding til telefon: 928 40 244 gjerne SMS eller e-post skriv gjerne Stortinget 150 år i emnelinjen for å skille fra andre meldinger. Du får etter hvert bekreftelse i retur med tid og samlingssted.

Lørdag 8. oktober – Kulturstikomiteen inviterer til opplevelsestur med innlagt dugnad: Det er gjort betydelig hugst i området Prestegårdskogen og mye kvist ligger og dekker over gravhauger, den store steinringen og stiområdet generelt.

Du er invitert på dugnadstur lørdag 8. oktober start fra Kråkstad kirke kl 12. Vi spaserer hele kulturstien med orientering her & der av hva vi ser, ca 5 km.

Du har med hansker – og vi har stoler, kaffe og kringle…..

I oktober  medlemsmøte:

Georg Stub – tidligere ordfører

(medlem) gir oss et tilbakeblikk på hendelser og folk han traff i lokalpolitikken i kommunen vår.

Dette blir virkelig lokalhistorie vi ikke kan gå glipp av! Mer med tidspunkt/dato og sted: Ski bibliotek.

For nye medlemmer?

Kontingenten i Ski Historielag for 2016: kr 310,– enkeltmedlem og kr 340,- for familiemedlemskap. 

Bankkonto: 1612.60.35946

Det er Yngvar som er kasserer telefon 900 55 410 e-post:  ycarlsen@outlook.com 

Det er Eivind som er lagets sekretær og han følger opp medlemslisten og endringer, telefon 957 27 753 e-post: eivib2@online.no

Kontoret og vakt på kulturminneutstillingen i rådhuset.

Kontoret i Ustvedthuset er ikke bemannet tirsdag 6. september, men ”kontorpersonalet” (Knut) denne tirsdagen kan treffes som vakt for vår kulturminneutstilling i Rådhuset.

HJELP: Er det andre som kan hjelpe til noen timer som vakt er det fint, ring Randi telefon: 909 26 019.

Medlemmer uten kjent e-postadresse.

Kjekt å vite, alle medlemmer uten kjent e-postadresse mottar postkort (gult postkort) om aktiviteter. Det blir selvfølgelig litt forkortet i innhold og frekvens, men har de viktigste beskjedene.

Takk for god sommer med flere årstider – og vi ønsker oss en god høst.


 

Godt nytt år!

Vi møtes til mange nye og spennende opplevelser i 2016!

Tilbake til dagens Siste nytt

Siste nytt fra 1. halvår 2016

Siste nytt fra 2. halvår 2016

Siste nytt fra 1. halvår 2015

Siste nytt fra 2. halvår 2015

Siste nytt fra 1. halvår 2014

Siste nytt fra 2. halvår 2014

Siste nytt fra 1. halvår 2013

Siste nytt fra 2. halvår 2013

Siste nytt fra 1. halvår 2012

Siste nytt fra 2. halvår 2012