Siden er sist oppdatert: 23.11.16

Invitasjon til årets opplevelsestur med Ski Historielag om Karl den XII’s meritter i Strömstad – Halden – Fredriksten festning, Lørdag 2. juli – søndag 3. juli 2016

Vi byr på et interessant program hvor vi skal høre og se hendelser som foregikk i 17016-1718 tallet da den svenske krigerkongen Karl den XII forsøkte å erobre Norge, men som for kongen fikk katastrofale følger og den svenske hæren som sto i Norge gikk i oppløsning. Dette kan du bare ikke gå glipp av!

Her følger program, om påmelding hva dette ca vil koste og om transport.  For deg som ikke kjører selv – vi finner plass – gi beskjed til Tom ved påmelding.

Program for helgen:

Lørdag kjører vi fra Ski p-plassen i Kirkeveien kl 09.00 E6 til Nâsinge kirke utenfor Strömstad.  Ankomst ved Nâsinge kirke kl 11. 

Med flere hundre soldater skulle svenskekongen Karl den XII ganske overraskende sjøsette krigsfartøyer og soldater innerst  i Iddefjorden med målet om et uvente angrep på Fredriksten festning. Båtene, galârne, ble til store anstrengelser dratt flere kilometer over land. Vi skal besøke stedet der dette foregikk og få to kåserier, et om selve hendelsen og et om situasjonen i Sverige den gang, begge ved Strömstads Historieförening.

Årlig har historieföreningen gjenskapt ”Galärmarschen” med kanoer, også i år skjer dette og vi vil møte marsjen ved Näsinge kirke til en felles pause med kringle, kåserier og en kaffeskvett. Bildet til venstre:  Karolinersoldat  Ulf Hansson møter oss i på Näsinge og foredrar om Karl den XII og de lokale hendelsene på 1700-tallet. 

Kjør fra Ski til Näsinge kirke: Ta av E6 ved første avkjøring til Strömstad og i avkjøringen kjør broen over E6, ta til høyre, og etter ca 1 km ta til venstre mot Näsinge, kjør ca 6 km til Nâsinge kirke, (ikke så langt som til flyplassen). Vi anretter skilter på veien.

En enkel husmannslunsj inntar vi i Statarlängan ”uthuset” til Blomsholm gamle herregård, deretter strekker vi på bena og besøker en lokal severdighet – stenskeppet (bilde under) og domaringen. I forbindelse med lunsjen får vi et kåseri om statar - ordningen i Sverige ved Sonia Svensson, vi kjenner Sonja fra sist medlemsmøte i Kråkstad kirke der hun kåserte om Strömstads historie.

Før vi kjører til Halden vil kanskje noen innom Strömstad eller Nordby for å handle.

Fra Näsinge - tilbake til Norge og Halden.

Vi kjører til Halden og opp til Fredriksten festning og installerer oss i soldatkasernen – Fredriksten Hotell - vi har bestilt rom i hotellet som ligger på selve festningen.  På festningen ligger også en campingplass med hytter og muligheter for bobil / campingvogn / telt… , ta direkte kontakt selv.

Planen er felles middag på hotellet for alle deltakere.

Hageselskap på kvelden lørdag.

Vi er invitert i hageselskap hjemme hos Sven G. Eliassen. Vi stiller med kringler og kaffe. Bring gjerne med det du trenger for å stille tørsten. Sven bor 250 m fra hotellet, og har en praktfull utsikt over Halden. Vi kjenner Svenn G fra kåserier i historielaget og utflukt til Hafslund. Han er tidligere direktør fra Borgarsyssel museum (senere Østfold museum) og han skal dele sine lokalkunnskaper med oss utover kvelden. Bilde til venstre: Sven G.

Lysspillet på festningen: For ”vi” med lakenskrekk, nattlige opplevelser på festningen fra midnatt – et dramatisert lysspill om hendelser på festningen, gå til:  http://www.lysspillet.no/

Søndag.Etter frokost. Kl 10 omvisning på festningen og i festningsmuseet, ca 2 timer med hvileplasser med omviser Magne Rannestad. Begge bilder under Fredriksten festning, landets største festningsanlegg.

Kl 12.30 lunsj på hotellet, og her kommer det en mulig overraskelse mens vi spiser. Etter lunsjen forlater vi hotellet – takk for oss.

Kl 14.00 Ned til Halden for å oppleve et vandreskuespill om kampene i byen 4. juli 1716, byen brenner, soldater i datidens uniformer. Vi har reservert parkeringsplass i Halden sentrum

Avslutningsvis i Halden anbefales styrkelse av kropp & sjel før hjemreise med et besøk på Rekekafeenen som ligger innerst i havnebassenget, på en måte under festningen. Spesialitet: servering på bryggekanten fisk og skalldyr rett fra sjøen.

Det lakker mot kveld, og en opplevelse er over og vi er rikere til sinns!

Hva koster nå denne opplevelsen: Hotellet dobbeltrom ca kr 1.450 m/ frokost. Middag og lunsj på hotellet ca kr 350 - 450, lunsj ca kr 180.

Lunsjen lørdag i Statarlängan er ikke avklart, men enkel m/ kaffe.

Fellesbillett for omvisningen m.m. kr 300 pr person.

Kjørehenvisning: Alle som melder seg på får tilsendt konkret kjørehenvisning.

Så til sist: Inviter gjerne med venner  - og husk påmeldingen i tide.

PÅMELDING senest inne 16. juni 2016 til:

Ski Historielag v/ Tur- og opplevelseskomiteen  -  Tom Rognstad, telefon: 412 33 432.

Vi sees – hilsen Ski Historielag / Tur- og opplevelseskomiteen.

 

Tirsdag 7. juni kl 18

Velkommen til 111-årsjubileum for Unionsoppløsningen i 1905

Den gamle Magasinleieren her i Ski har sin lokalhistorie tilbake til hendelsene på 1800-tallet og frem til junidagene i 1905.

Program

 1. Åpningstale av Trond Linnestad / Ski- og omegn Forsvarsforening
 2. Dagens hovedtale av vår lokale stortingsrepresentant Gunvor Eldegard om hendelsene som førte frem til unionsoppløsningen, om vedtaket i Stortinget i 1905 og hendelser som følge av oppløsningen
 3. Avslutningsvis allsang – Ja vi elsker til toner fra Finstad Gla’brazz før kaffe og kringle.
 • Magasinleieren i Ski – med strategisk betydning for 111 år siden
  • Det den gang så strategiske artillerivåpenet ble flyttet fra Fredrikstad til Ski i 1896. Flyttingen hadde sin dramatiske historie helt tilbake til 1814. De politiske stridighetene med Sverige og kongeforholdet opp gjennom 1800-tallet resulterte fra 1890-årene i en betydelig skjerpelse av Norges forsvarsevner.
  • Vi får en orientering om leierens betydning, omfang, utrustning og bruk bl.a. skal vi omtale de helt spesielle bygningene i jernplater, oppført i 1902–1903.
 • Vi hygger oss avslutningsvis til lett styrkende sikringskost med kaffe, te og Dagbokringle.
 • Det er selvfølgelig bestilt sol og godt vær…
 • Finne frem: Magasinleien ligger til Monsrudveien, vest for Ski stasjon.
 • Til fots: fra jernbanestasjonen over gangbro og Gamleveien, ta til venstre ned Monsrudveien, første til høyre og inn gjennom de gamle portene.
 • Med bil: Fra Vestveien, rundkjøringen ved politistasjonen opp Monsrudveien og 3. vei til venstre. Godt med parkering.

Vel møtt – lokalhistorie på sitt beste

Et samarbeidsarrangement med Ski Historielag, Ski- og omegn Forsvarsforening, NROF- Follo, Finstad Gla’Brazz og Ski kommune.

 

Invitasjon til åpent medlemsmøte torsdag 12. mai kl 19 i Kråkstad kirke

Forfatter Lise Lorentzen viser illustrasjoner og forteller fra sin dokumentarroman «Kongens to kvinner» og vi skal til 1300-tallet

Mye av handlingene foregår i Oslo på 1300-tallet og forfatteren vil ta oss med på en interessant og spennende rundtur i byens streter, torg, små hus, hvitkalkede kirker og klostre.

Lises foredrag har røtter tilbake til samme tid som en av kommunens desidert eldste bygning, der den ligger omgitt av kokegroper og gravhauger: ja - vi møtes i ærverdige Kråkstad kirke fra ca 1160 tallet – intet mindre!

Det skjedde mye i datidens Oslo med bare 3000 innbyggere. I 1287 ble byen satt i brann av hertug Alv Erlingsson, i 1308 prøvde hertug Erik Magnusson å hærta byen. Men det skjedde storslåtte begivenheter også – hvor byen ble pyntet til kroningsfest for Kong Håkon 5. Magnusson og dronning Eufemia. Til fattigfolk og andres forundring – ble gaten mellom Kongsgården og Hallvardskirken belagt med utenlandske silkestoffer foret med dun. Snakk om ekstravaganse. Oslo hadde 7 kirker og 4 klostre. Hva med kristendom og kvinnesyn i høymiddelalderen?

Lise er fra Kråkstad og medlem i Ski Historielag.
Dette kan du ikke gå glipp av!

Pause med arrangementskomiteens kaffe og sikringskost – og vi koser oss til toner fra Gaupesteinsmarkas blandakor, koret som oppsto for få dager siden i forbindelse med Karl den XII arrangementet på ”Svenskeslette”.

Etter pausen – nok en godbit med lokalhistorie og vi skal til Strømstad

Sonia Svensson fra Strömstads Historieförening gir oss et overblikk og innsyn i byens lokalhistorie

Vi treffer Sonia igjen lørdag 2. juli på historielagets spektakulære opplevelsestur til Strömstad.
Litt lokalhistori her og nå….

Båhuslen ble overført fra Danmark/Norge til Sverige i 1658 som følge av freden i Roskilde. Byen Strömstad ble grunnlagt med byprivileger fra 1667 og bystatus av Karl den XI i april 1676. i 1676 sto den norske hæren i byen etter at den danske general Gyldenløve hadde brent byen ned året før. Først etter freden i Lund 1679 ble byen overgitt svenskene.

Her er det flust med lokal- og regionhistorie mellom Norge og Sverige. Mer om dette 12. mai og under opplevelsesturen lørdag 2. til 3. juli til Strömstad – overnatting og omvisning på Fredriksten festning – Halden, påmelding til Tom R telefon 412 33 432. Kjører du ikke bil selv finner vi en løsning for deg, ta kontakt med Tom på telefonen.     

 

Lørdag 7. mai Fredsmarsj til Mil.org’s hemmelige: Q - hytta.

Start fra Granerud skytebane kl 11.

  Ingen påmelding, ingen deltakeravgift, kun fremmøte og deltakelse.

Veien blir skiltet. Ta med niste og drikke, pause under veis.

Turlengde ca 12 km.

Orientering under veis om Mil.org. organisasjon, skjulesteder og virke i vår del av Follo.

Fredsmarsjkomiteen selger som tidligere merke for marsjen.

Foto til venstre:
Fredsmarsj i 1946 rett ved nordre ende av Nærvannet, lektor Bent Vale med 4 elever Kjell Hope, Karl Sofus F. Hansen, Per Torsteisen, Nils Grinde og Ragnar Høyer. 
 

Foto til høyre: Mil.org’s Q-hytta slik som den fremstår i dag - takket være speidernes iherdige vedlikehold.

 • Kjørevei fra Ski / Kjeppestadveien ta av på Tomterveien (ikke over jernbanen). Følg skilting mot Tomter, avkjøring til skytebanen, grusvei.
 • Kjørevei fra Kråkstad: Tronåsveien fra Kråkstad jernbanestasjon, ta av og følg Tomterveien, avkjøring til skytebanen, grusvei.
 • Parkering av biler ved skytebanen, alternativt langs veien frem mot skytebanen (kommunal grunn).
 • Husk niste og drikke + sitteunderlag, det er vått i skogen.
 • Arr. er som tidligere ved: Fredsmarsjkomiteen i Ski, Ski- og omegn Forsvarsforening, Ski Historielag, Ski kommune kulturavdelingen og skogsjef, NROF-Follo (reserveoffiserene).  
 • Fredsmarsjen 2015 var meget vellykket og mange ønsket seg ny tur i 2016. Fredsmarsjkomiteen og deltakerne avklarte på stedet at det må bli Q-hytta i 2016 – og slik blir det. Turen i 2015 var i Mil.orgs oppmarsjområde 8. mai 1945 og vi besøkte Mil.orgs hemmelige baser med Mosqiutosleieren og Tiurleiken guidet av skogsjef Reidar Haugen og hstorielaget / forsvarsforeningen.
 • Mer om Mil.org. se Ski Historielags bok: Kråkstad og Ski 1940-45 Motstand og matauk som er tilgjengelig hos Norli bokhandel i Ski.

8. mai Frigjøringsdagen 2016

Ski middelalderkirke kl 18 Velkommen til stemningsfullt minnearrangement

Program: 

Velkommen

Minnetale ved ordfører Tuva Moflag

Kranspåleggelse og militær honnør

Allsang – Ja, vi elsker

Kringle og kaffe

Minnearrangementet for Frigjøringen 8. mai 1945 og Veterandagen er ved Ski- og omegn Forsvarsforening i samarbeide med Ski kommune, Ski Historielag, Ski Sanitetsforening, Ski HV, NROF-Follo(reserveoffiserene), støtte til toner og sang ved Finstad Gla’brazz og Ski Mannskor.

 

Huskeliste:

 • Medlemsmøte i mai – torsdag 12. mai kl 19 med tema fra middelalderen, et tema som selvfølgelig må være i den eldste bygningen i Ski – fra middelalderen: Kråkstad kirke som nesten har 900 års historie.

 • 2. og 3. juli 2016 spennende oppplevelsestur Strömstad – Halden – overnatting på Fredriksten festning.

 • Påmelding til komiteen v /Tom: 412 33 432

 

 

Velkommen til medlemsmøte kommende torsdag 14. april kl 19.

i Ski bibliotek med spennende og eksotisk meny.

Vi skal ”oppsøke” det arkeologene mener er intet mindre enn menneskehetens sivilisasjonskilde og kulturelle røtter.

Ja – selvfølgelig - vi skal til Midtøsten.

                                                                          Arkitekt Dima Chahin

vil guide oss i dette interessante temaet. Hun har i sitt tidligere arbeidsområde beskrevet og registret oldtidsminner i Syria, og vi får her førstehånds innblikk i viktige kulturskatter. 

Vi skal se og høre om fortidsminner mange ikke har opplevet på tusener av år.

Hun har arbeidet med byplanlegging og hun jobber for tiden for Utenriksdepartementet i Oslo og bor i verdens navle: Ski.

På grunn av lange forhandlinger på årsmøtet ble medlemsmøtet med Dima Chahin dessverre utsatt, men tingene passer slik at hun kan komme torsdag 14. april og glede oss med innsyn i dette rike kulturområdet som Syria byr på. Mange har kanskje besøkt flere av stedene i Syria – og det blir ekstra interessant med gjensyn og kanskje nye vinklinger på historien.

Ja – selvfølgelig blir det pause med kaffe og sikringskost – Dagbokringle hører til, kr 40.

Etter pausen fortsetter vi med nok en eksotisk sak:

I forbindelse med en opprydding på Roald Amundsens hjem Uranienborg i Bunnefjorden kom for dagen en uåpnet kiste fra engere dager.

    Direktør Henrik Smith fra Follo Museum

vil fortelle om innholdet i kisten som var rikholdig med innhold av ting som fra tidligere ikke er kjent: Bilder, notater, beskrivelser, bøker, utstyr m.m.

           Dette blir en eksotisk aften av de sjeldne, ta gjerne med venner!


Lørdag 30. april kl 13 – 17  på Svenskesletta i Kråkstad.

Karl den XII ’s retrett etter kamper ved Akershus festning med

døde og sårede i vinterdagene 1716. Han ble forfulgt av norske styrker.  Natten 30. april overnatter han på Østby gård og med sitt infanteri og kavaleri i området som senere ble til ”Svenskesletta” i Kråkstad.

Sett av dagen, det blir lokal- og regionalhistorie, soldater i tidsriktig antrekk med skyting med kanon fra den tid og flere familierettede aktiviteter, vi smaker på datidens soldatmat ++.

Lørdag 7. mai Fredsmarsj til Mil.org’s hemmelige: Q - hytta.

                          Start fra Granerud skytebane kl 11.
Foto til venstre; Mil.org’s Q-hytta.

Ingen påmelding, kun fremmøte og deltakelse. Veien blir skiltet. Ta med niste, pause under veis. Turlengde ca 12 km. Orientering under veis om Mil.orgs organisasjon, skjulesteder og virke i vår del av Follo.

Foto til høyre: Fredsmarsj i 1946 rett ved nordre ende av Nærvannet, lektor Bent Vale med 4 elever Kjell Hope, Karl Sofus F. Hansen, Per Torsteisen, Nils Grinde og Ragnar Høyer.  

Søndag 8. mai Frigjøringsdagen.

Ski Middelalderkirke kl 18, minnesamling

med taler av ordfører, kranspålegging, honnør, allsang ”Ja vi elsker” . Deretter spaserer vi til Waldemarhøy med kringle, kaffe og flere taler for dagen.  Ingen påmelding – bare din deltakelse.  Arr v/ Ski- og omegn Forsvarsforening i samarbeide med: Ski Historielag, Ski kommune, Ski Sanitetsforening, Finstad Gla’Brazz, NROF-Follo (reserveoffiserene), Ski HV og speiderne.


Hold av: Medlemsmøte i mai – torsdag 12. mai kl 19 i Kråkstad kirke tema fra middelalderen.

2. og 3. juli 2016 oppplevelsestur Strömstad – Halden – overnatting på Fredriksten festning.

 

Velkommen til medlemsmøte kommende onsdag 17. februar kl 19.

Sted: Rådhusteatrets foajé i Ski sentrum

Vi har to interessante tema denne kvelden:

Først skal vi ”reise” til Hawaii – der hele 9.000 innbyggere har norske røtter! Omkring 400 nordmenn emigrerte i 1880 til en nesten slaveliknende tilværelse på en sukkerplantasje.

Forfatter og redaktør Torbjørn Greipsland vil guide oss gjennom emigrasjonen til Hawaii, hendelser som er lite kjent i vår historie.

Greipsland har vært redaktør for Agder Tidene og han har et forfatterskap bak seg med hele 17 bøker bl.a. om boken ”Aloha fra nordmann på Hawaii”. Kåseriet vi skal oppleve bygger på han eget besøk på Hawaii. Han er cand.mag. med nordisk historie og statsvitenskap.

Selvfølgelig blir det sikringskost med Dagbokringle og kaffe/te kr 40.

 Etter pause og sikringskost kommer neste post på programmet:

historielagets eget æresmedlem Per Krogstie skal innvie oss i hemmelighetene til den mystiske verdensomfattende  foreningen Rotary

Vi bringer her et ungdomsbilde av Per (vi er jo et historielag) sammen med venner i styret i Studentersamfundet i Trondhjem i 1954 der Per’s formannskariere startet. Legg merke til datidens anstendige antrekket med jakke, hvit skjorte, slips og sløyfe – ja akk for en tid…..

Per er straks 85 år – bursdag fredag 18. mars - om en måned nå i 2016 før påske. Vi tar med noen raske vita om Per: Født på Kongsberg, sønn av urmakermester Jacob og Margit Krogstie. Per ble utdannet kjemi ingeniør ved NTH i 1955, og formann for studenter-samfundet i Trondhjem i 1954. Han jobbet i Norsk Hydro - Herøya 1957- 60, deretter driftsingeniør ved Grubernes Sprængstoffabrikker A/S i Ski fra 1961 og overingeniør ved Dyno i Ski. Gift og to gutter. Flerårlig styreleder i Ski Idrettslag, kommunestyret og formannskapet i Ski for Høyre, medlem av Langhus og Ski Rotary og Ski Historielag - styreleder i 7 år og historielagets æresmedlem.

Kalender 2016, boken vår: Kråkstad og Ski 1940-45 Motstand og matauk  og Follominne årbok 2015 ligger på medlemsmøtet til utlevering til medlemmer og for salg. Motstand og matauk er også til salgs hos Norli i Ski.

Vi sees – hilsen Ski Historielag - styret

 

Hallo til nye og gamle medlemmer i Ski Historielag

Dette er en invitasjon til to medlemsarrangementer:

1: Medlemsmøte i Ski bibliotek tirsdag 26. januar kl 19, se program under.

2: Opplevelsesutflukt Til Tomter vi besøker Mil.org.-museet torsdag 28. januar, påmelding.

Velkommen til medlemsmøte tirsdag 26. januar – vi samles kl 19 i Ski bibliotek.

Berit Budde Erichsen vil dele sitt interessante tidsbilde fra Ski med oss
- en viktig impulsgiver – en respektert dame

I kveld vil Berit glede oss med et tilbakeblikk, hun vil kåsere over inntrykkene, erfaringene og opplevelsene hun har fra vårt bygdemiljø i møte med Ski.

 Berit giftet seg med Arne Erichsen og flyttet som nygift bondekone til Tallaksrud i 1952 og fikk barna Tone, Anne og Sverre. På denne tiden var Tallaksrud et gårdsbruk med de fleste dyrene som var vanlig på den tiden -  med innmark og utmark. Til gården hørte et meget stort skogområde. Skogen skjulte under krigen vår lokale Mil.org. med kommandoplassen Tiurleiken, forlegninger, lager og oppmarsjområder. Berit utdannet seg til lærer i godt voksen alder og undervist på Hebekk barneskole.

Bygdekvinnelaget. Berit var tidlig aktiv i Ski bondekvinnelag som senere ble til Ski bygdekvinnelag. Hun har vært leder, teaterkontakt, kulturelt interessert og aktivt interessert i lokalhistorie i tilknytning til bygda. Berit fikk bygdekvinnelagets kulturpris 2015.  Ski Historielag. Berit deltok på historielagets konstituerende møte 7. mars 1974 og var en av impulsgiverne og ble valgt til styremedlem og nestformann på styremøte 2 uker senere en rolle hun hadde til årsmøtet i 1975. Årsmøtet 19. mars 1976 valgte Berit til styrets formann. Fra 1981 til og med 1984 var Berit leder av lagets valgkomite.

I pausen:

Arrangementskomiteen stiller med nybakt Dagbokringle, kaffe og te kr 40. (Ny pris).

Utlevering til medlemmer: Lokalhistorisk kalender 2016, Follominne årbok 2015 og boken ”Kråkstad og Ski 1940-45 Motstand og Matauk”.

Etter pausen:

Mil.org. i vårt lokalområde III.I 
Ski – Kråkstad – Oppegård –Tomter og Enebakk

Utgangspunktet er boken fra historielagets redaksjonskomite 2015 under ledelse av Alf B. Godager. I en av bokens siste sider ønskes tilbakemeldinger og kommentarer fra medlemmene og andre som sitter på kunnskaper og dokumentasjoner, - og viktig: rettelser og tilleggsopplysninger. En av tilbakemeldingene har vært: La oss få et klarere bilde av organiseringen av hjemmestyrkenes Mil.org og tilstøtende aktiviteter.  

Knut Falla – historielagets styreleder, og leder for Ski- og omegn Forsvarsforening skal guide oss i dette temaet. Vi skal se på grupper og styrker og hvordan disse var satt sammen og oppgavefordeling.


Opplevelsestur til Mil.org. - museet i Tomter torsdag 28. januar kl 19

Etter krigen gjorde Ole Kjærbu en betydelig innsats for å ta vare på gjenstander fra siste krigshandlinger. Dette har blitt til Ole Kjærbus Krigshistoriske Samling og ligger i Tomter sentrum, noen hundre meter fra jernbanestasjonen (mot E18).

Hensikten med museet er å ta vare på krigens verktøy slik at kommende slekter får et innblikk i krigens avskyelige grusomheter.

Det er nedlagt mye arbeide for å skape samlingen vi møter her. Samlingen har en overbevisende flott fremvisning med god orden, godt vedlikeholdte objekter og rikholdige tekstillustrasjoner som gjør at man får en oppfatning av historien de bærer frem. Vi møter objekter, ikke bare fra Mil.org. men også fra okkupasjonsmakten, tysklandbrigaden m.m.

Det blir selvfølgelig mye kanoner og skytevåpen, men la ikke det overskygge samlingens viktige beskrivelse av ”hverdagslivet.” Her finner vi gjenstander som bærer frem et bilde av forholdene og til dels blodslitet med matmangel jegersoldatene i Mil.org. arbeidet under.

Hobøl kommunen ga i år 2000 et lokale og et tilskudd som gjorde det mulig å realisere et fast utstillingssted – i den gamle brannstasjonen sentralt i Tomter. I dag er det en egen stiftelse, Ole Kjærbus Krigshistoriske samlinger. En gruppe frivillige driver stiftelsen med engasjement og humor under ledelse av Tor Erik Saxebøl.

Påmelding innen onsdag 27. januar til historielagets

Tur- og opplevelseskomiteen v/Tom, telefon: 412 33 432

Deltakeravgift kr 50 innbefatter omvisning og kaffe og (selvfølgelig) Dagbokringle.

Vi kan ikke reise noen steder uten å ha med sikringskost til kaffen.

Tanken er at vi reiser sammen og sitter på med hverandres biler

Møtested P-plassen Kirkeveien i Ski / Waldemarhøy kl 18:30, avreise kl 18.35 – ankomst ca kl 19.00.

Alternativer:

Tog kl 18.54 fra Ski, med stopp i Kråkstad og Skotbu, til Tomter jernbanestasjon tar 13 minutter. Fra Tomter jernbanestasjon 2-300 m / 5 min gange til museet som ligger i Hobølveien 5. Hobølveien er veien som går over jernbanesporet ved Tomter jernbanestasjon sydover mot E18. Følg veien noe hundre meter, passer nybygg/byggeplass, nr 5 er en lang lav hjørnebygning. Nedkjøring til underetasjen – den gamle brannstasjonen. Vi setter opp en fakkel.

Bil: Fra E18 – Hobølveien, blir det den første store bygningen på høyre side ved innledningen til ”Tomter-city”, ned til parkering utenfor underetasjen.

Bil: Fra Tomterveien, fylkesvei 30 – som skifter navn til Kråkstadveien i Hobøl kommune fylkesvei 205, kjør til jernbanestasjonen, over jernbanelinjen og ca 2-300 meter så og ned til parkering.

Kart: 
http://www.visitnorway.com/listings/ole-j-kj%C3%A6rbus-war-historic-museum-tomter/4150/


 

Godt nytt år!

Vi møtes til mange nye og spennende opplevelser i 2016!

Tilbake til dagens Siste nytt

Siste nytt fra 1. halvår 2016

Siste nytt fra 2. halvår 2016

Siste nytt fra 1. halvår 2015

Siste nytt fra 2. halvår 2015

Siste nytt fra 1. halvår 2014

Siste nytt fra 2. halvår 2014

Siste nytt fra 1. halvår 2013

Siste nytt fra 2. halvår 2013

Siste nytt fra 1. halvår 2012

Siste nytt fra 2. halvår 2012